Jak wybrać wino na prezent ślubny które chcemy otworzyć za 20 czy 25 lat? Co zrobić, aby nie uległo ono zepsuciu?
Większość win dostępnych w naszych sklepach przeznaczonych jest do natychmiastowej konsumpcji. Z kolei wina które warte są leżakowania osiągają zazwyczaj astronomiczne ceny, a poza tym wymagają specjalnych warunków w celu zapewnienia im prawidłowego procesu rozwoju. A więc nie warto? Niekoniecznie, na szczęście istnieje stosunkowo niedrogie wyjście z tej sytuacji.
Jeśli planujemy przechowywać przez dłuższy czas jakąś butelkę a nie mamy do tego odpowiednich warunków, najrozsądniejszym wyjściem wydaje się być zakup jakiegoś wina wzmocninego. Doskonale nadają się do tego wina typu porto czy sherry, ale nic nie może się równać z niemal niezniszczalną madeirą.
Madeira powstała jako wino wzmacniane brandy w celu przetrwania długich morskich podróży. Może być w wersji wytrawnej lub słodkiej ale co najważniejsze, to wino można przechowywać niemal wiecznie, nawet w stosunkowo kiepskich warunkach. Do tego ma bardzo przystępną cenę jak na wino nadające się do przechowywania.
Może Cię zainteresować: Jak długo trzymać otwartą butelkę wina? >>>
Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram