W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Degustowanie wina
Najważniejszą kwestią przy podawaniu wina jest jego temperatura. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na fakt, iż okrelenie "temperatura pokojowa" pochodzi z czasów kiedy wynosiła ona nie więcej niż 18° C.
W pierwszej kolejności zwróćmy zatem uwagę na temperaturę podawanego wina, i tak:
 
Szampany powinny być podawane w temperaturze 6-8°C,
Wina białe - w temperaturze 8-12°C,
Wina młode czerwone - w temperaturze 13-14°C,
Wina lekkie czerwone - w temperaturze 14-16°C,
Wina szlachetne i stare roczniki - w temperaturze 18°C.

Kolejną istotną kwestią jest kolejność podawania win, tu z kolei trzeba pamiętać o kilku zasadach:

Wina należy podawać w kolejności od białych, poprzez różowe do czerwonych,
Wina wytrawne podajemy zawsze przed winami słodkimi i likierowymi,
Wina młode przed winami starymi,
Wina słabsze przed winami mocnymi.


Do poszczególnych typów wina istnieją oczywiście odpowiednie kieliszki mające na celu jak najbardziej podkreślić walory danego trunku, my jednak w tej chwili skupmy się na ocenie degustowanego wina. Warto w tym momencie wspomnieć iż kieliszek należy zawsze trzymać za nóżkę, a to między innymi dlatego aby nie ogrzewać trunku, czy nie zostawiać plam mogących utrudnić ocenę wzrokową wina.

Degustacja składa się z trzech części, w trakcie których wino poddajemy analizie wzrokowej, zapachowej i smakowej.

Analiza wzrokowa służy ocenie wyglądu wina, przy czym należy tu zwrócić uwagę nie tylko na kolor wina, ale również na jego przejrzystość, blask, intensywność i płynność. Sam kolor wina może nam już bardzo wiele powiedzieć.
 
 
Wina białe
Biały, bezbarwny: Wino młode
Jasny żółty z zielonkawym odcieniem: Wino młode zawierające dużo kwasów
Słomkowo zółty: Wino w szczytowej fazie dojrzałości
Bursztynowo żółty: Starszy rocznik, jeśli jest matowe, to prawdopodobnie uległo utlenieniu, jeśli błyszczące to dojrzewało prawidłowo
 
Wina czerwone
Fioletowy, purpurowy: Wino bardzo młode
Wiśniowy: Wino do konsumpcji
Czerwony z pomarańczowymi refleksami: Początek dojrzewania wina
Czerwony z brunatnymi odblaskami: Wino dojrzałe
Brunatny: Szlachetne, dojrzałe wino (o ile było przeznaczone do dłuższego przechowywania)


Analiza zapachowa służy ocenie bogactwa aromatycznego wina. Zapachy dzielimy na podstawowe - pochodzące z odmiany winogron, wtórne - powstałe w trakcie fermentacji oraz trzeciorzędne - powstałe w trakcie dojrzewania wina.  

Analiza smakowa to najbardziej skomplikowany z trzech wymienionych etapów. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na równowagę, przy czym w zależności od rodzaju wina, należy obserwować różne elementy. I tak,

w przypadku win białych,
oceniamy równowagę kwasów i cukru,
w przypadku win likierowych,
oceniamy równowagę kwasów, cukru i alkoholu,
w przypadku win czerwonych,
oceniamy równowagę kwasów, cukru i garbników.
 
Wielu miłośników wina robi na pamiątkę notatki na temat win. Fachowa ocena wina może być dużo prostsza niż to się może wydawać, wystarczy skorzystać z jednej z dwóch przedstawionych propozycji. Pierwsza z nich jest bardziej opisowa ale i mniej dokładna, druga zaś pozwala na dość precyzyjną i fachową ocenę. W obu przypadkach otrzymywany wynik mieści się w skali od 0 do 20 punktów (taka skala jest stosowana częściej w Europie), jeśli chcemy otrzymać punktację amerykańską (od 50 do 100 punktów), wystarczy otrzymany wynik pomnożyć przez 2,5 i dodać 50. Na przykład wino które otrzymało 16 punktów w skali do 20 jest równoważne z oceną 90 w skali do 100 (16x2,5+50=90). Powodzenia i dobrej zabawy!



 
Tabela opisowa (4 pola)
Pozwala na zachowanie formy opisowej. Oceniane są cztery aspekty:

Wygląd (0-4 punktów)
Aromat (0-6 punktów)
Smak (0-6 punktów)
Wrażenie ogólne (0-4 punktów)

Tabela punktowa
Ten bardziej rozbudowany system składający się z 12 pól pozwala na dość precyzyjną i profesjonalną ocenę wina. Brane są pod uwagę następujące składniki:

Klarowność (0-1)
Kolor (0-1)
Aromat (0-2)
Bukiet (0-3)
Moc (0-1)
Taniny (1-2)
Kwasowość (1-2)
Cukier (0-1)
Równowaga (0-1)
Koniec (0-2)
Wrażenie (0-1)
Podsumowanie (0-3)

A oto jak interpretuje się wyniki

Skala 0-20, Skala 50-100: Ocena
     
0-4, 50-59: To nie było wino
5-8, 60-69: Kiepskie
9-12, 70-79: Średnie
13-14, 80-84: Dobre
15-16, 85-89: Bardzo dobre
17-18, 90-94: Wyśmienite
19-20,95-100: Klasyka
 
Zobacz również: Degustacja - definicje i rodzaje


powrót