W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Faq
Jak długo można przechowywać wina?
 
Jak wybrać wino na prezent ślubny które chcemy otworzyć za 20 czy 25 lat? Co zrobić aby nie uległo ono zepsuciu?
---zobacz więcej
Jak długo można trzymać otwartą butelkę?
 
Co zrobić z niedokończoną butelką wina? Czy będzie się jutro nadawała do picia?
---zobacz więcej
Dekantowanie wina
 
Dekantowanie to nic innego jak przelewanie wina do karafki. Wprawdzie większość win nie wymaga dekantowania, to są jednak przypadki kiedy warto to zrobić.
---zobacz więcej
Kryształki w winie
 
Kryształki w winie są zazwyczaj oznaką dobrej jakości wina. Są przy tym całkowicie nieszkodliwe, a powstają w trakcie procesu dojrzewania wina.  
---zobacz więcej
Kalorie w winie
 
Wprawdzie wino nie zawiera tłuszczu, ale nie znaczy to jeszcze że nie zawiera żadnych kalorii. 
---zobacz więcej
Jak prawidłowo schłodzić białe wino?
 
O ile nie ma większych problemów z podaniem w odpowiedniej temperaturze wina czerwonego, o tyle wina białe bardzo często są bądź zbyt ciepłe bądź wręcz zmrożone.
---zobacz więcej
Co to znaczy, że wino zawiera siarczyny?
 
Od mniej więcej dwóch lat, na etykietach win, pojawiły się budzące postrach napisy ZAWIERA SIARCZYNY. Co oznaczają? Ano z grubsza nic:-) Po prostu weszła w życie dyrektywa unijna nakazująca umieszczanie owego ostrzeżenia w trosce o zdrowie alergików. Siarczyny są dodawane do wina w ilościach tak niskich, że absolutnie niewyczuwalnych nawet dla największych znawców.
---zobacz więcej
Wady wina
 
Wino jako produkt naturalny, a nie przemysłowy może podlegać pewnym procesom wywołującym jego wady.
Najpowszechniejszym problemem jest tzw. wino korkowe.
---zobacz więcej
Dąb w proszku

Aromaty dębu są obecne w winie już od dwóch tysiącleci. Jak wiemy historia winiarstwa jest naznaczona szeregiem przypadków, które w ten bądź inny sposób miały wpływ na jakość tego boskiego trunku. Dąb z winem na stałe złączyli Rzymianie w I w. n.e., pragnęli usprawnić transport, a także przechowywanie wina przelewając je do drewnianych beczkach.
---zobacz więcej
Białe czy czerwone?

Wydaje się, że nie ma prostszego kryterium wyboru wina niż jego kolor. Tylko, że nie zdajemy sobie na co dzień sprawy z tego jaką paletę barw przygotowali dla nas winiarze. O ile wina białe i czerwone znają nawet zagorzali abstynenci, o tyle przy innych kolorach zaczynają się schody. Wielu z nas przypomni sobie jeszcze o winach różowych (błędnie nazywanych przez niektórych różanymi). I tyle? Otóż nie!
---zobacz więcej
Eiswein
 
Wina lodowe (eiswein, icewine) nieodparcie kojarzą nam się z obecną porą roku. Są to wina arcyciekawe, ze stosunkowo młodą historią i fascynującą techniką produkcji. Ale zacznijmy wszystko od początku.
---zobacz więcej
Szlachetna pleśń
 
Pijąc szlachetne wina rzadko zadajemy sobie pytanie jak powstają. Już sam fakt, że wino to sfermentowany sok z winogron nie nastraja nadto estetycznie. A co jeśli te winogrona były na dodatek spleśniałe? Wtedy paradoksalnie mamy do czynienia z winami wręcz wybitnymi. Ściślej rzecz biorąc winogrona służące do ich powstania nie są spleśniałe, a tylko pokryte szlachetną pleśnią – Botrytis cinerea, stąd ich ogólna nazwa wina zbotrytyzowane.
---zobacz więcej

Maceracja węglowa

Czasem spotykamy się z terminem maceracja węglowa. Co może robić węgiel przy produkcji wina i czy należy się tego obawiać?
---zobacz więcej
Błędy przy podawaniu wina

Nawet stosując się do podstawowych zasad podczas podawania wina można nie uniknąć błędów. ---zobacz więcej
Old vines, Vieilles vignes

Co oznaczają słowa old vines na niektórych etykietach win? ---zobacz więcej